Work-life balance – mistä aika hyvinvointiin?

Moni meistä haluaisi voida paremmin ja pystyä tekemään enemmän oman hyvinvointinsa puolesta, mutta aika ei vain riitä. Ongelman ydin on kiireessä ja arjen loputtomassa tehtävälistassa. Jos ei ole aikaa, niin ei ole myöskään hyvinvointia.

On vastuita, velvollisuuksia, muistettavia ja huolehdittavia. Perustunnollisina haluamme vastata odotuksiin ja hoitaa oman tonttimme hyvin. Samalla tärkein eli minä itse unohtuu. Lounas jää, ystävän tapaaminen siirtyy, iltalenkki ja rakas harrastus unohtuu ja kulttuurielämys jää odottamaan kiireetöntä viikkoa.

Sitten ihmetellään, miten samassa elämäntilanteessa olevalta ihmiseltä voi löytyä aikaa kaikkeen. Mistä he saavat muutaman lisätunnin päiviinsä?

Valmennustyömme kautta olemme kohdanneet hyvin monenlaisia työikäisten tarinoita, elämäntilanteita ja ajanhallintatapoja. Vaikka mystistä lisätuntien lähdettä emme ole vielä keksineet, niin olemme havainneet seuraavien kolmen näkökulman johtavan parempaan tasapainoon ja omaan hyvinvointiin.

 

Kolme askelta parempaan work-life balanceen

 

1. Tunnista mikä luo sinulle hyvää oloa

 

On asioita, joista nautimme ja joiden parissa voimme aina hyvin. Joku voi kokea olevansa elinvoimainen juostuaan maratonin, toiselle hyvinvointi syntyy omassa puutarhassa tai musiikin parissa. Tärkeää on löytää oma tapa voida hyvin, vaalia sitä ja olla avoin kokeilemaan uusia juttuja. Tiukan treenin voi korvata rauhallisella maisemakävelyllä tai elokuvalla. Ja joskus toisinkin päin. Arjen toimeliasuus synnyttää aina hyvää oloa. Pienistä muutoksista seuraa isosti hyvinvointia!

Pohdi aidosti onko oma ajankäyttösi rakentunut sellaisten asioiden ympärille, joka tuottavat sinulle mielihyvää? “Work-life balancen” löytäminen tuntuu ja usein myös näkyy ihmisessä. Se on jonkinlaista läsnäolemisen helppoutta, asioista nauttimista ja parempaa vastoinkäymisten sietokykyä kaikilla elämän osa-alueilla.

 

2. Kartoita ajankäyttösi

 

Yksi elämänhallintamme sokeista pisteistä on oma ajankäyttömme. Vaikka hahmotamme suurin piirtein sen miten paljon meillä menee aikaa työhön, nukkumiseen ja arjen pakollisiin askareisiin, niin päiviin usein jää aikasyöppöjä, joita emme tunnista.

Huomaatko vasta iltaisin oman aikasi unohtuneen? Tai havahdutko usein siihen, ettei sinulla ole ollut riittävästi laatuaikaa läheistesi, lastesi tai kumppanisi kanssa? Kirjaa tällöin ylös seuraavien asioiden todellinen ajankäyttö: some, tv ja ruudut eri muodoissaan, internet, puhelin, työasiat, siirtymät ja kodin askareet.

Keskeistä ajanhallinnan näkökulmasta olisi se, että käytetty aika resonoisi arvojesi ja sinulle merkityksellisen elämän kanssa. Mitä enemmän löydät kohdan yksi mukaisia asioita kalenteristasi, sitä parempi work-life balance sinulla todennäköisesti on.

Pohdi myös pystytkö olemaan rennosti läsnä siinä mitä ikinä teetkin. Hyvään work-life balanceen ei kuulu ajatuksien sinkoileminen toisaalle tai to do -listan murehtiminen.

 

3. Varmista sinulle tärkeimmät asiat

 

Kun olet varmistunut kohdista 1 ja 2, niin suunta on jo oikea. Seuraavat hienosäätövinkit auttavat viimeistelemään oman ajankäyttösi hyvinvointia tukevaksi.

  • Varaa aikaa itsellesi hyvällä omalla tunnolla. Kun pidät huolen itsestäsi, riittää sinulla paremmin virtaa myös muista huolehtimiseen.
  • Karsi aikasyöppöjä, jotka eivät ole sinulle niin merkityksellisiä.
  • Kaikkea ei voi tehdä, eikä kaikille asioille voi antaa 100%.
  • Lisäämisen sijaan pohdi voisitko muokata jo olemassa olevaa. Esimerkiksi hyödynnä odotusaikaa lasten harrastuksissa, pidä taukoja työpäivän aikana ja etsi uusia mahdollisuuksia lähiympäristöstäsi.

”Erään valmennusasiakkaan päivittäistä hyvinvointia lisäsi työpäivän päättäminen tanssien. Lempimusiikki yhdistettynä tanssiin irrottivat mahtavasti työstä ja lisäsivät hyvää oloa, niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Eikä aikaa vaadittu kuin hetki!

 

Lopuksi – Ota arvoisesi aika

 

Hektisessä maailmassa omien arvojen mukaisesti eläminen ei ole aina helppoa ja sen olemme myös itse sekä valmennettaviemme kanssa saaneet todeta. Aikamme on kuitenkin rajallista ja se kannattaa käyttää itselle merkityksellisiin asioihin. Pienetkin muutokset kohti itselleen tärkeitä asioita saavat todennäköisesti sinut tuntemaan merkittävää tyytyväisyyttä ja kiitollisuutta itseäsi kohtaan. Nyt on hyvä hetki aloittaa – mihin sinä käytät aikaasi seuraavaksi?

 

 

Kirjoittajat

Maija Mäkipää – Liikunnanohjaaja, PT, Lähihoitaja, Aikuisliikunnan ammattitutkinto

Maija on kokenut yksilövalmentaja ja empaattinen työhyvinvointilähettiläs. Hän on parhaimmillaan tasapainoisen työelämän kirkastajana. Siis sellaisen, joka on jokaiselle omanlainen koostumukseltaan ja merkityksiltään. Maija ymmärtää laajasti elämisen ja olemisen haasteita. Hän jaksaa vahvistaa uskoa worklifebalance -ajatteluun myös sellaisissa tilanteissa, joissa valmennettavan omat voimavarat ovat koetuksella.

 

Nico Saukkonen – Henkilöstöhyvinvoinnin kehittäjä, Valmentaja

Nico on terveyden ja hyvinvoinnin poikkitieteellinen moniosaaja. Hän on erityisen kiinnostunut elämänhallintaan, terveyteen ja tuotteliaisuuteen liittyvistä kysymyksistä. Nicon mielestä yksinkertaisuus on kaunista, ja eniten hän innostuu valmennuksissa käytännönläheisistä ratkaisuista elämän ja työn monisävyisessä yhdistämisessä.

 

Freia lyhyesti

Freia Oy on suomalainen työyhteisövalmennuksien, työkykyjohtamisen ja henkilöstön hyvinvointiohjelmien suunnittelu- ja toteuttajakumppani. Autamme yritysjohtoa kehittämään henkilöstöä liiketoimintalähtöisesti.

 

Lisätiedon lähteille

O´Donnell. 2017. Health promotion in the workplace (5th edition). Art & Science of Health Promotion Institute.

Paavilainen, P. 2020. Toimivat aivot. Kognitiivisen neurotieteen perusteita.

Pietikäinen, A. 2009. Joustava Mieli. Vapaudu stressin, uupumuksen ja masennuksen ylivallasta. Duodecim.

Salmela-Aro, K. & Nurmi, J-E. (toim.) 2017. Mikä meitä liikuttaa. Motivaatiopsykologian perusteet.

Schwartz, T. & McCarthy, C. 2007. Manage Your Energy, Not Your Time. Harvard Business Review, 10/2007.

Tuominen, S. & Pohjakallio, P. 2012. Työkirja. Työelämän vallankumouksen perusteet.