Itseohjautuvuus, tulospaine ja etäjohtaminen kuvastavat tämän hetken työelämää. Työnantajan vastuulla on hyvin johdettu, organisoitu ja turvallisesti järjestetty työ. Työntekijän vastuulla on oma työvire.
Työvireys rakentuu arkisista valinnoista, saaden toki vaikutuksia myös työyhteisötason tekijöistä, kuten hyvästä ilmapiiristä. Hälytysmerkkejä työvireyden laskusta ovat seuraavat: Työt sekä arkiaskareet takkuavat ja oikein mikään ei innosta. Päivät ovat vain tasapaksua puurtamista. Töiden aloittaminen tai lopettaminen on haastavaa. Arjen fyysinen aktiivisuus on vähäistä ja portaiden ylösnouseminen saa hengästymään. Ruokarytmit heittelehtivät, aamulla ei ole nälkä ja iltaa kohden tekee mieli napostella mitä sattuu. Illalla unilääkkeeksi maistuu iltakalja tai tuhti hiilariherkku. Nukahtaminen on vaikeaa ja aamuyöstä uni on katkonaista.
”Asiakastapaamisissa ja luennoilla kuulen usein kerrottavan, että ihminen kokee olevansa kuin umpisolmussa. Jaksaminen on heikolla polulla, kun huono ruokarytmi vaikuttaa uneen ja riittämätön huonolaatuinen yöuni taas syömiseen. Tätä solmua on opittava avaamaan pikkuhiljaa, jolloin muutoksen positiivinen kierre voi alkaa” näkee Freian asiantuntija Hanna Partanen.
Viisi vinkkiä parempaan vireeseen
- Satsaa uneen. Useimmilla työikäisillä muutos kannattaa aloittaa unesta, sillä hyvin nukutun yön jälkeen syömisen hallinta on parempaa ja virtaa riittää arjen toimeliaisuuteen. Tue hyvää yöunta fyysisellä aktiivisuudella ja rauhoita menoa kohden iltaa. Huolehdi makuuhuoneesi raikkaasta ilmasta ja unihygieniasta. Sopiva patja, peitto, tyyny sekä puhtaat lakanat lisäävät unen levollisuutta. Pyri pitämään kiinni unirytmistä. Useimmat aikuiset tarvitsevat unta 7-8 tuntia joka yö.
- Ravitsemus kuntoon. Syömisen oikealla rytmityksellä saadaan yllättävän paljon virtaa lisää päivään ja syömisen hallinta paranee. Syö siis ateria tai välipala 3-5 tunnin välein. Älä tankkaa lounaalla liian suurta annosta ajatuksella, että sillä pitäisi pärjätä kotiin saakka, vaan syö klo 14-15 pieni välipala vaikkapa hedelmä ja kourallinen pähkinöitä. Riittävä syöminen päivän aikana ehkäisee iltanapostelua ja parantaa unen laatua.
- Palautuminen taidoksi. 2/3 työikäisistä palauttavat hetket työpäivän aikana ovat riittämättömiä. Jos etäilet ja sinulla on joustava työaika, pyri löytämään päivittäin pieni hetki, jolloin irrottaudut töistä. Etenkin kaamosaikaan valon määrän ollessa vähäinen happihyppely keskellä päivää on todellinen terveysteko!
- Panosta aikaansaamiseen työtuntien sijaan. Työelämä on täynnä tekemistä ja se ei tule koskaan valmiiksi. Työvirettä puolustat poistamalla turhat keskeytykset ja saattamalla asioita valmiiksi. Pysähdy iloitsemaan, kun saatte jotakin valmiiksi. Pienet juhlat tai kiitospuheet eivät työtunteja liikaa syö, mutta katkaisevat tasapaksun puurtamisen. Tekemällä näin tuet omaa ja työkaverisi energiatasoa.
- Anna aikaa sinulle merkityksellisille asioille. On harhaluulo, että työteho on mahdollista pitää yllä, jos työpäivät alati venyvät tai omat harrastukset tiputetaan kalenterista pois. Täydelliset irtiotot ja flow-tilan saavuttaminen vapaa-ajalla on parasta stressinhallintaa. Nämä hetket tunnistat siitä, että niissä ajantaju häviää ja elämänilo palaa.
”Asiakaskeskusteluissa on ollut hienoa huomata, että positiivinen kierre ruokkii muutosta laajemminkin. Parhaimmissa tapauksissa yhden ihmisen tekemä muutos on motivoinut työyhteisössä myös muita laittamaan työvireen peruspalikat oikeille paikoilleen.” Hanna kuvailee muutostarinoita.
Miksi työvire on merkityksellistä juuri nyt?
Henkilöstön jaksaminen on tutkimusten mukaan yhteydessä pitkiin sairauspoissaoloihin, yllättäviin uupumustapauksiin, tapaturmiin ja tuottavuuteen. Yritystasolla tulisi varmistua siitä, että liiketoiminnan tavoitteet saavutetaan työntekijöiden voimavaroja uhraamatta. Tämä on ainut vastuullinen tapa myös kansantaloudellisesti.
Henkilökohtaisella tasolla meistä jokainen on vastuussa lataamaan akut sellaiseen iskuun, että oma ruutu pystytään täyttämään. Enempää ei vaadita. Tarvittaessa työvirettä voidaan tukea valmennuksellisin keinoin ja asiantuntijan vinkein.
”Työvireellä on keskeinen vaikutus siihen, mitä voimme saada työpäivän aikana aikaan. Elämään saa suhtautua rennosti, mutta mielestäni on vastuutonta laiminlyödä oman työvireen huolto varsinkin nyt, kun jokaisen työpanosta tarvitaan.” sanoo Freian toimitusjohtaja Antti Äikäs.
Kirjoittajat
Hanna Partanen – Terveystieteiden maisteri, laillistettu ravitsemusterapeutti
Hannan intohimona on luennointi ja koulutus, joista hänellä on yli 700 tilaisuuden kokemus. Hän on pitänyt myös ravitsemusterapian vastaanottoa läpi uran, jolloin keskustelut asiakkaiden kanssa ovat antaneet uutta näkökulmaa ratkaisuvaihtoehtoihin. Hannan vahvuuksina on mukaansa tempaava ote asioiden edistämiseen ja savolaishuumori.
Antti Äikäs – LitM, väitöstutkija
Antti on poikkitieteellinen työhyvinvoinnin edistäjä ja vaikuttavuusexpertti. Hänen erityisosaamisensa on työkykyjohtamisen, työyhteisövalmennuksien ja henkilöstön työhyvinvointiohjelmien suunnittelussa, prosessinhallinnassa ja taloudellisten vaikutusten arvioimisessa.
Freia lyhyesti
Freia Oy on suomalainen työyhteisövalmennuksien, työkykyjohtamisen ja henkilöstön hyvinvointiohjelmien suunnittelu- ja toteuttajakumppani. Autamme yritysjohtoa kehittämään henkilöstöä liiketoimintalähtöisesti.
Lisätiedon lähteille
- Freia Oy 2020. Asiakasyritysten aineistot ja yritysjohdon haastattelut.
- Schwartz, T. & McCarthy, C. 2007. Manage Your Energy, Not Your Time. Harvard Business Review, 10/2007.
- O`Donnell M. 2017. Health promotion in the workplace 5th edition. Art & Science of Health Promotion Institute.
- Partanen Hanna 2020. Rytmidieetti. Readme.fi
- Työterveyslaitos 2020. Työhyvinvointi. https://www.ttl.fi/tyoyhteiso/tyohyvinvointi/
- Tuominen S & Pohjakallio P. 2012. Työkirja. Työelämän vallankumouksen perusteet